Горчивият вкус им дава сигнал за вредна храна

Котките вършат куп необясними за хората неща, като например да се позиционират върху клавиатурата, докато стопаните им усърдно се опитват да работят. Една от чудатостите на писаните е тяхната придирчивост към храната. По този въпрос специалисти от американската компания Ей Еф Би Интернешънъл - глобален научен и технологичен лидер по вкусовите качества на храни за домашни любимци, дават следното обяснение - котешките рецептори реагират по уникален начин на горчивия вкус, съобщава сайтът EurekAlert, цитиран от БТА.

 

В естествената им среда представителите на хищното семейство на котките са изключително само месоядни. Горчивият вкус за тях е индикатор за вредна храна, като например развалено месо. Отделно се смята, че способността за откриване на горчиви химикали е еволюирала, за да се избягват токсични съединения, често срещани в растенията. Домашните котки обаче често попадат на неприятния за тях горчив вкус в храни и лекарства, съдържащи растителни съставки.

 

Учените знаят, че вкусовите рецептори на котките са много различни от човешките, но досега не са били наясно да каква степен. Известно е например, че писаните не усещат сладкия вкус на храните. Оказва се обаче, че отговорът за тяхната придирчивост към храната се крие в уникалния начин, по който вкусовите им рецептори реагират на горчивия вкус. За целите на проучването си специалистите са тествали поведението на два различни котешки рецептора за горчив вкус и са ги сравнили с човешките версии на същите рецептори.

 

Изследователите са установили, че котешките рецептори реагират съвсем бегло на естествени и изкуствени съединения, които хората усещат като горчиви. Например подсладителят захарин, който впоследствие оставя горчив вкус в устата, едва е предизвикал реакция в котешките рецептори. Подобна е била и реакцията и към друго горчиво съединение - алоин, използвано в бирата. Единствената силна реакция в котешките рецептори е предизвикало съединението денатониум - най-горчивото, познато на човека, което се добавя към продукти като антифриз, за да попречи на децата да ги поглъщат.

 

Резултатите от експериментите показват до каква степен се различават вкусовите реакции на котките и хората. Имайки предвид обаче, че котешките храни се моделират по човешките, не е трудно да се разбере защо писаните са толкова придирчиви. Авторите на настоящото проучване се надяват, че откритието им ще помогне за по-доброто разбиране на вкусовите предпочитания на котките и съответно за производството на храни и лекарства, с които да угодят на котешкия "каприз".