Възможно ли е подслушването на защитници?

 

Снимка: Shutterstock

 

Според мен място за такава дискусия няма, защото по сега действащото законодателство не може да се подслушва адвокат във взаимоотношението му с негов клиент. Адвокатът не може да бъде свидетел, не може да му бъде иззета кореспонденцията, затова отношенията са доверителни.


Това заяви в студиото на „Събуди се” Ивета Анадолска – адвокат и бивш съдия по наказателни дела. Изказването й бе по повод идеята да се разреши подслушването на адвокатите с цел разкриване на престъпления.


По думите й е възможно да се гласува изменение на редица закони и да стане възможно подслушването на адвокат в комуникацията му с клиент.


„Но България вече е осъждана от съда за правата на човека по делото Георги Йорданов срещу България и то само защото не е унищожен такъв безспорно според магистратите запис”, коментира още Анадолска.


„България е известна като държава на следенето, на незаконното следене, на прекомерното следене. Това са митове, че чрез подслушвания може да се осъществява реална борба с престъпността”, коментира Александър Кашъмов, адвокат по Програмата „Достъп до информация”.


Целия разговор гледайте във видеото.