В Ботаническата градина на СУ се проведе Ден на японското изкуство

С японската чаена церемония се запознаха посетителите в Ботаническата градина на СУ "Св. Климент Охридски", където се проведе Ден на японското изкуство, предаде БГНЕС.

 

Освен с чаена церемония, посетителите можеха да разгледате красиви картини, да похапнат прясно суши или да изпробват японското бойно изкуство иайдо.

 

Традиционно чаените церемонии в Япония се провеждат в специални колиби, защото чаят се свързва с естетиката, наречена ваби-саби, която означава красотата в бедността, простотата и недостатъчността. Колибите обикновено са доста малки, много рядко са повече от 5 на 5 метра и се прави чай за до 4-ма гости. В днешно време често се правят и демонстрации на открити места и стъклени къщи.

 

Чаят като питие е внесен в Япония от Китай, но същевременно чрез дзен монасите, той добива свой собствен живот в Япония. Монасите са го пиели, за да останат будни по време на дългите си медитации. Оттам той става популярен в аристокрацията, тъй като е имало момент, когато дзен монасите са имали много голямо политическо влияние в Япония. От аристокрацията, пък започва да се оформя малко по малко изкуството, което днес наричаме чаена церемония, която става най-близка до сегашния си вид през 16 век.

 

Повече гледайте във видеото!

 

Видео: БГНЕС