Отряди са блокирали района Нур, където действат активисти на ПКК

Турската полиция предприе мащабна операция срещу младежкото крило на ПКК (Кюрдската работническа партия) в югоизточната част на страната, на границата с Ирак, предаде БГНЕС.

 

Агенция ТАСС цитира местната телевизия, която съобщилa, че отряди на полицията със специално предназначение и контратерористични подразделения на управлението за сигурност са блокирали района Нур в град Джизре. В този район действат активисти на Патриотичното революционно младежко движение (ПРМД), свързано с ПКК.

 

Според съобщенията през последните две седмици бойци на това движение предприели противоправни действия срещу представители на силите за сигурност и самоволно блокирали местни пътища за проверка на документите на водачите и колите.

 

Специалните части били въведени в района Нур снощи за установяване на ред и за задържане на екстремистите. ПРМД започнало да строи барикади и да замеря силите на реда с бутилки със запалителна смес. Полицията използвала сълзотворен газ и водни оръдия и извършила обиски на местата, където се събирали екстремистите. Задържани били много членове на движението.

 

Операцията продължава. Отряди на специалните сили на жандармерията и полицията продължават да патрулират в провинциите Агръ и Мардин. Там бойци на ПКК нападнаха жандармерията и взривиха мина при преминаване на военен транспорт. Загинаха трима турски войници и 28 бяха ранени.