Това показват резултатите от проучване на австрийски учени

Звуците, издавани от крокодилите и алигаторите, може и да не са същите като птичите песни, но тези смъртоносни влечуги наистина пеят, твърдят австрийски учени, цитирани от в. "Дейли мейл" и БТА.

 

Проучването на специалисти от университета на Виена разкрива мелодичната страна на страховитите създания. Изследователите са установили, че алигаторите и крокодилите са способни да предизвикват вибрации на въздуха във вокалния тракт. Същото умение притежават и птиците.


И макар песните им да не звучат като птичите, влечугите наистина пеят. Учените допускат, че алигаторите и крокодилите използват въпросните мелодии, за да комуникират помежду си и да си предават съобщения.


"Крокодилите са сред най-вокално надарените създания, различни от птиците. Възрастните и от двата пола произвеждат шумни звуци, особено през размножителния период. Въпреки че специфичните функции на крокодилските песни остават неясни, е възможно те да представляват своеобразни съобщения - например за размера на "певеца", тъй като подобна информация влияе върху ухажването и териториалното поведение на крокодилите", обяснява ръководителят на изследването Щефан Ребер.