До момента сензорът е тестван само върху гризачи и засича нивата на киселинност и кислород

Злокачествените заболявания се развиват динамично, но засега лекарите разполагат само със статични моментни картини на настъпващите промени, за да определят начина на лечение. Ново миниатюрно устройство, което се имплантира в тялото на пациента има потенциала да промени това. Сензорът, разработен от учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) позволява на здравните специалисти по-рано да засичат важни промени в размера на злокачествените образувания, информира "Tech Тimes", цитиран от агенция "Фокус".

 

„Искахме да създадем устройство, което да изпраща химичен сигнал за случващото се в тумора. Вместо да чакаме месеци, за да установим дали туморът се смалява, бихме могли да получим информация по-рано и да разберем дали се движим в правилната посока“, обяснява един от авторите на проекта Майкъл Цима.

 

Киселинността на злокачествените тъкани се увеличава под въздействието на агентите, използвани при химиотерапията. Съществуващите в момента технологии за наблюдение, каквато е ядрено-магнитният резонанс, не засичат тези промени, но новото устройство е специално разработено да ги улавя.

 

„Често химичните реакции са налице преди туморът действително да се смали. Всъщност някои терапии предизвикват реакция на имунната система и заради възпалителния процес изглежда, че туморът нараства, въпреки че терапията е ефективна“, казва Майкъл Цима.

 


Наред с киселинността, сензорът засича нивата на кислород. Тези измервания дават възможност на лекарите да преценят от колко облъчване се нуждаят пациентите. Когато едно злокачествено образувание има по-малко кислород, това означава, че трябва да се приложи по-голяма доза облъчване. Обратно, ако лекарят установи, че в тумора има повече кислород, то могат да се вземат мерки пациентът да не приема повече от необходимата радиация.


До момента устройството е тествано само върху гризачи за периоди от няколко седмици. Учените ще трябва да проведат още изпитания, за да се уверят, че е безопасно сензорът да се присажда на хора за дълги периоди от време.