Това ще им помогне да научат повече за еволюцията на газовите гиганти

Астрономи са открили млада екзопланета от типа на Юпитер, която вероятно изглежда като най-голямата планета в Слънчевата система в младостта ѝ преди милиарди години, пише списание "Сайънс", предаде БТА.

 

Откритието ще помогне на специалистите да научат повече за формирането и еволюцията на планети от типа газови гиганти като Юпитер. 


Екзопланетата, наречена 51 Еридан b, се намира на 96 светлинни години от Земята, и е първата, открита и заснета директно с помощта на инструмента Джемини Планет Имиджър, който е монтиран на обсерваторията Джемини в Чили и функционира от декември миналата година.


Екзопланетата 51 Еридан b орбитира около много млада звезда - възрастта ѝ е едва 20 милиона години. За сравнение Слънцето е на около 4,5 милиарда години.

 

51 Еридан b се намира на малко по-отдалечено разстояние от своята звезда, отколкото Сатурн от Слънцето. 

 

"51 Еридан b ни предоставя възможност да изучаваме планета, която все още е под влияние на първичните условия на формирането ѝ", казва астрономът Брус Макинтош от Станфордския университет. 


Анализ на данните разкрива, че атмосферата на 51 Еридан b, подобно на юпитеровата, изобилства от метан. Откритието дава важни насоки за формирането и еволюцията на газовите гиганти като Юпитер. 


"Откриването точно на такава планета си представяхме, когато проектирахме инструмента Джемини Планет Имиджър. Искахме да открием много млада планета, за да можем да изучаваме процеса на формирането ѝ", казва Джеймс Греъм от Калифорнийския.