И младите се увличат в емоцията да направят сладък добруджански мед

 

Знаете ли какво е маджун? И как се прави маджун? Вероятно не! С тази нелека задача се заеха жителите на силистренското село Смилец. Хората тук възродиха една стара традиция, в която увлякоха и младите – приготвянето на едно традиционно ястие, което е на път да изчезне от българската трапеза.


Днес все по-рядко можеш да видиш жени да се суетят около тавата с маджун, за разлика отпреди десетилетия, когато на село е нямало къща, в която да не се приготвяло сладкото лакомство.


„Нямало е, защото не е имало друг подсладител, който да се използва през зимата, той е много траен продукт, междудругото трае години наред”, казва Марийка Иванова.


Оказва се, че приготвянето на кафявата сладост не е лесна работа и отнема цял ден. Освен достатъчно узрели дини, майсторлъкът на хубавия маджун е и в  огъня. За това се правят и тези котлони, вкопани в земята.


„То иначе няма сваряване, то са 2-3 каруци дини, това всичко трябва да заври, да се прецеди и после да се налее в тавите и пак да ври. Дълга работа”, разказва Гина Иванова.


В целия процес на приготвяне активно участваха и децата, увлечени от  усърдието на своите баби. Сред тях бе и 12-годишния Ивчо, който, оказа се, че вече е вещ в маджунената технология.


„Аз се включвам, защото е хубаво да запазим традициите и доста хора не знаят какво е маджун и искам да помогна повече хора да узнаят как се прави”, казва 12-годишният Ивчо Стефанов.


След повече от 8 часа трудът на всички е възнаграден с няколко тави от течната сладост.


Повече по темата гледайте във видеото.