Те са преминали през драматични трансформации през изминалите 8 млрд. години

От кръгли дискове до овални групи – много галактики във вселената са преминали през драматични трансформации през изминалите 8 млрд. години, установиха учени, предаде БГНЕС.


Международен екип от учени е открил, че 83% от звездите, формирани след Големия взрив преди 13,7 млрд. години, са били първоначално групирани в равни въртящи се галактики, наподобяващи дискове.


Изследователите са стигнали до този извод, след като са обработили данни за близо 10 000 галактики, използвайки и информация, събрана от телескопите „Хъбъл“ и „Хершел“.


„Въпреки това само 49% от звездите, които съществуват във вселената днес, се намират в тези дископодобни галактики, останалите са разположени в овални галактики“, се казва в съобщение на училището по физика и астрономия към университета в Кардиф, учени от който ръководят екипа изследователи.


„Резултатът предполага масивни трансформации, в които галактики във формата на дискове са станали овални“, се казва още в съобщението.


Учените са предоставили две обяснения на това явление. Според първото овалните галактики може да са се образували, когато две дисковидни групи звезди са се доближили твърде много една до друга и гравитацията им ги е превърнала в безреден сбор. Другият вариант за промяната е, че звезди от кръглите равни галактики са „емигрирали“ към центъра им като по този начин са създали овални образувания.


„Галактиките са основните строителни блокове на вселената, така че тази метаморфоза наистина представлява една от най-значителните промени в начина, по който изглеждат и свойствата, които имат, през последните 8 млрд. години“, каза Стив Ийлс, един от авторите на изследването.