Ново изследване навежда на мисълта, че учените дълго време са тълкували неправилно процеса

Създаването на прецизни климатични модели не е свързано единствено с измерване на количеството въглероден диоксид, изхвърлен от фабрични комини. Учените трябва да опознаят различни процеси в природата, при които в атмосферата се изхвърлят въглероден диоксид и други парникови газове. Малко неща обаче се знаят за един от тези процеси - гниенето, т.е. за ролята на гъбички и бактерии за разлагането на органична материя, предаде БТА.

 

Ново изследване в Швеция навежда на мисълта, че учените дълго време са тълкували неправилно процеса. 

 

Смяташе се, че бактериите играят главна роля за разлагането на "висококачествена" органична материя, като листата, които имат голямо съдържание на разтворими и лесно смилаеми захари, докато с разлагането на по-трудно смилаемата и "нискокачествена" органична материя, като целулозата и лигнина в дървесината, се заемат гъбичките. 

 

Оказа се, че учените са грешали. Изследователи от САЩ и университета в Лунд, Швеция, наскоро приключиха 23-годишен експеримент, който им дал възможност да проучат каква е ролята на гъбички и бактерии в процеса на гниене. 

 

"Обратно на очакванията, няма доказателства, че висококачествената органична материя се разлага от бактерии, заяви ръководителят на екипа, експертът по микробна екология Йоханес Руск от университета в Лунд. "На практика данните показват тъкмо обратното. Няма също данни, че разложената от гъбички органична материя изхвърля по-малко въглероден диоксид в атмосферата в сравнение с материята, разложена от бактерии."

 

Той е на мнение, че получените резултати вероятно ще накарат климатолозите да преосмислят прогнозните си алгоритми. Резултатите от изследването са публикувани в Ecological Monographs.