Процесът тръгна в спецсъда, Светлозар Костов не се чувствал безпристрастен

Светлозар Костов - един от прокурорите по делото "Октопод", поиска самоотвод. Причината – четири дисциплинарни производства, които се водят срещу него. По думите му зад тях стои работата му срещу групата на Алексей Петров, подсъдими за рекет и побой.

Още по темата

 

Прокурор, който не се чувства безпристрастен, се оттегля. За всички е добре делото "Октопод" да стартира на чисто”, коментира Костов.

 

Самоотводът му става факт, след като от втори опит делото „Октопод” тръгна в спецсъда.

 

Това е бягане пред вятъра”, коментира самоотвода Алексей Петров, но пожела Костов да остане прокурор по делото, тъй като би бил интересен обект на изследване.

 

Припомняме, че процесът бе разпределен на спецмагистратите, след като съдията-докладчик по него - Румяна Ченалова, беше отстранена заради водено срещу нея разследване.

 

Делото беше разпределено на друг съдия - Атанас Атанасов, който реши, че тъй като процесът е срещу организирана престъпна група, трябва да се гледа от спецсъда, както предвижда законът.

 

Подсъдими по делото са Алексей Петров, Марчело Джотолов, Антон Петров-Хамстера, Янко Попов, Кирил Топалов и бившият прокурор Цеко Йорданов. Първите петима са обвинени в участие в организирана престъпна група, а Алексей Петров се сочи за неин ръководител.

 

По време на заседанието на съда в сряда падна едно от обвиненията срещу Петров. То е за побой, нанесен над свидетеля по делото Валентин Шотев. Причината - престъплението било извършено преди 15 години и към днешна дата е с изтекла давност.