Решението на ВАС подлежи на обжалване в 7-дневен срок

 

Върховният административен съд прекрати производството за собствеността на храм-паметника "Свети Александър Невски". Съдът е счел, че дружеството "Будител", представено чрез жалбоподателите Страхил Керелов и Веселин Василев, няма правен интерес. Решението на ВАС не е окончателно и подлежи на обжалване в 7-дневен срок, информират от ВАС.

 

Според съда с решението за прехвърлянето на собствеността на катедралния храм от държавата на Българската православна църква не се засягат права и интереси на жалбоподателите и не се създават задължения за тях.

 

Законът за държавната собственост урежда процедурата, с която дадена държавна собственост се преобразува от публична в частна и обратното. Това е в компетентността именно на Министерския съвет, като форма на управление на държавните имоти, посочва ВАС.

 

 

Припомняме, че на 3 декември Върховният административен съд даде ход на делото по жалба на културно-историческото дружество "Будител" срещу решението на служебния кабинет на Георги Близнашки за предоставяне на патриаршеския храм "Св. Александър Невски" на Българската православна църква.

 

Обявяването на храма за частна държавна собственост стана с решение на служебното правителство от 1 октомври 2014 г. Преди дни, по предложение на Светия синод, президентът удостои Георги Близнашки с ордена "Св. Св. Кирил и Методий", именно за заслугите му за прехвърлянето на собствеността на храма.