Това установиха изследователи от Кеймбриджския университет

Обемът на чашите влияе върху консумацията на вино и шампанско, установиха изследователи от Кеймбриджския университет. Колкото чаша е по-голяма, толкова по-голям е рискът от напиване. Този извод бе направен след експеримент, извършван в заведение в продължение на 16 седмици с участието на 300 души, информира БГНЕС.

 

Барманите сервирали на клиентите по 175 грама вина в чаши с различен обем - 250, 300 и 370 грама. Един ден – един вид чаши, друг ден втория вид и така нататък. В дните, когато са се използвали по-големите чаши, консумацията на вино било 9 процента повече в сравнение с дните, когато напитката се поднасяла в по-малки чаши.

 

Според авторката на изследването Тереза Марто големите чаши създават впечатлението, че не са пълни докрай и количеството изпита напитка е умерено. Това съответно кара хората да си доливат, съответно и да се напиват.

 

По същество същия модел работи и при яденето. Големите чинии тласкат хората към преяждане. Докато запълнеността на малките чинии засилва усещането за ситост.