Намеренията на страната са да удвои ядрените си мощности до 2020 г.

Китай планира да построи плаваща АЕЦ. Идеята е част от намеренията на страната да удвои ядрените си мощности до 2020 г.

 

"Властите обмислят проекта за „плаваща в морето електроцентрала”, който най-напред ще премине през строга научна проверка", заяви Сюй Дачжъ, ръководител на Китайската агенция за атомна енергия.

 

Използването на ядрена енергия в морето не е непознато. Военни самолетоносачи и подводници често се захранват така. Цивилен проект обаче е прецедент, като изключим информациите за сходна руска разработка.

 

Вече беше обявено, че Пекин включи разработката на два крайбрежни АЕЦ, които ще бъдат построени съответно от Главната ядрена корпорация на Китай и Китайската национална ядрена корпорация, в рамките на 13-тата петилетка – от 2016-2020 година. Те ще могат да захранват петролни и газови платформи в морето, както и икономическа дейност на острови и откъснати територии.

 

Китай продължава да предявява претенции към територии в Източно и Южно Китайско море, където си съперничи с Япония и Филипините. Пекин строи различни производствени мощности около и на оспорваните брегове.

 

"В момента страната има 30 работещи ядрени реактора с капацитет 28,3 гигавата. Още 24 се строят, като новите мощности се изчисляват на 26,7 гигавата. Целта е постигане на 58 гигавата до 2020 година", съобщи Сюй.

 

Китай отмени разрешенията за строеж на нови атомни централи, след като цунами заля и причини сериозна авария на японската „Фукушима” през 2011 година. Пекин продължи плановете си само година по-късно, въпреки предупрежденията на министерството на околната среда, че сигурността не може да се гарантира.

 

През октомври миналата година японското правителство призна за първия случай на рак, причинен от излагане на радиация на бивш служител на АЕЦ „Фукушима”.