Проверки на прокуратурата и ВСС препоръчва докладът на ЕК

 

Сериозни системни проблеми и съмнения за независимостта на съдебната власт. Това са основните заключения в поредния мониторингов доклад на Европейската комисия, който беше представен в Брюксел.

 

ЕК представи заключенията си по проверката  на България и Румъния по Механизма за сътрудничество и контрол. 

 

Докладът е в две части. Едната е по-кратка и е с политически заключения. Другата представлява технически преглед на свършеното и това, което не е направено през 2015 година. Открояват се обаче ясните препоръки за независима проверка на прокуратурата и за независима оценка на дисциплинарната практика на настоящия ВСС от 2012 г. досега.    

Още по темата


 
Девета поредна години откакто влязохме в клуба на европейското семейство, Брюксел продължава да ни наблюдава и оценява. В критичната си част на доклада по напредъка на реформите през изминалата година акцентът е върху прокуратурата и ВСС. Очаквано в него влезе скандалът, станал известен като „Яневагейт”.

 

Комисията отчита, че ВСС и прокуратурата са се задействали едва след външен натиск, като преди да се заемат със съдържанието, касаещо търговия с влияние, са насочили внимание по автентичността и законността на записите

 

 

Въпреки това съдържанието на записите повдига въпрос за независимостта на съдебната система и ЕК препоръчва независима проверка на прокуратурата и безпристрастно разследване на обвиненията за корупция по високите етажи на властта. 

 

Брюксел изразява съжаление, че не беше реализирана реформата на съдебната система и антикорупционен закон и през 2016 г. иска да види ясни стандарти за дисциплинарни наказания на магистрати и съдии. 

 

За девета поредна година Брюксел напомня, че няма дела за организирана престъпност и корупция на високо ниво, които да са завършили с присъди. Комисията препоръчва и промени в закона за конфискация на незаконно придобито имущество. 

 

Следващият доклад ще бъде в края на годината. 

 

Докладът за Румъния се счита за позитивен. И двете страни се надяват следващият доклад да е последен. 

 

Информация: Антоанета Николова