Сапьорите работят на летището и в жилищните части на града

Видео: Руптли

 

Руската армия обяви, че е приключила с разминирането на историческата част на сирийския античен град Палмира, който правителствената армия отвоюва от ИДИЛ, предаде БТА.

 

„Руските инженерни войски продължават с разминирането на летището и жилищните части на Палмира”, добави генерал Юрий Ставицки, който ръководи руските инженерни войски, на видеоконференция с руския президент Путин, предавана по руската телевизия. 

Още по темата

 

„В момента в разминирането участват 98 войници", добави той. Проверени са 367 сгради, 40 хектара и 9,5 километра пътища.

 

Руските сапьори пристигнаха в Палмира в началото на този месец. Те са обезвредили 1432 експлозивни устройства в античния град. "Остават още 560 хектара от града", добави генерал Ставицки.

 

След като пое контрола над Палмира през май 2015 г., ИДИЛ е разположила в града около 4500 самоделни взривни устройства, свързани с телефонната централа чрез мобилни телефони, според губернатора на града. Близо 45 на сто от модерната част от Палмира са унищожени. Влошено е и състоянието на античната част, включена в списъка на световното културно наследство.