Вижте какво обясниха от болницата, в която се случва това

 

Разследване на Нова телевизия показа, че в столична болница се настаняват пациенти на несъществуващи болнични кушетки. 

 

Пациенти от отделението по гастроенетрология в Александровска болница се настаняват на кушетки, които съществуват само на хартия. В нормативните документи, регламентиращи болничната дейност е записано, че се допуска прием на кушетки само в случаи на бедствие или епидемия.

 

Сигнали за тази практика има при доктор Камен Данов, който също работи в отделението преди да поеме секция “Здравеопазване” в КТ “Подкрепа” и да излезе в неплатен отпуск. „Това са хора, на които им се прави лична услуга или те лежат в отделението, за да им се направи ТЕЛК. В същото време този човек си върши лична работа и то докато се намира в болнични”, коментира д-р Данов.

 

Ръководителят на клиниката професор Диана Петрова обяснява, че хората се настаняват на кушетки, които са всъщност легла в други отделения, докато се освободи място в гастроентерологията.

 

„Кушетка е място, на което се настанява пациентът в момента, в който няма свободно легло тоест предстои му настаняване, но не е освободено легло в съответната стая. До настаняването пациентът остава да чака на територията на клиниката. Имаме пулмологично отделение, имаме кардиология. Имаме 80 легла, на които мога да настаня пациента до момента, в който се освободи легло в гастроентерологията. Това легло до освобождаването се води кушетка”, обясни проф. Петрова. „Нереални пациенти в тази клиника няма”, категорична беше тя.

 

От документи, с които разполагаме става ясно, че има пациенти, които от приемането до изписването се водят на несъществуващите кушетки в гастроентерологията. Реално легло в отделението няма, а пък от документацията не става ясно къде физически е лекуван дадения човек. Според свидетелите,  част от тези пациенти са в процедура на подготовка за ТЕЛК.

 

Защо пациенти се настаняват на несъществуващи кушетки и как на легло, където по документи би трябвало да лежи тежко болен човек, беше прегледан пацинт със скрита камера, гледайте тази неделя в „Разследване”.