Продължават дебатите за импийчмънта на бразилския президент

 

Инфарктни часове на гласуване в Бразилия. Сенатът решава дали да свали от власт президентът Дилма Русеф. Ще бъде ли свалена първата жена-президент в Бразилия?

Още по темата


Мнозинството от бразилските сенатори днес обявиха, че ще подкрепят импийчмънт срещу президентката Дилма Русеф. Тя е обвинявана в нарушения на бюджетното законодателство преди преизбирането ѝ за втори мандат, през 2014. Предстои гласуване, при което е необходимо обикновено мнозинство, за да бъде отстранена тя.


Дебатите в Горната камара на бразилския парламент продължават вече повече от 20 часа. От общо 81 сенатори, 71 са се записали за изказване. Това означава, че вотът не може да се състои, преди всики те да са се изказали. Всеки един от сенаторите има на разположение по 15 минути за свое изказване. От хората, които вече са заявили своето мнение, повечето използват икономически аргументи в полза на импийчмънта срещу Дилма Русеф. Тя е обвинявана за това, че укрила данни за държавния бюджет при преизбирането си през 2014 г. Тази история раздели бразилците на две.


„Това е възмутително! Тук сме, за да защитим демокрацията, а тези хора ни пръскат със сълзотворен газ, те са страхливци”, казва Селма Перейра.


„Аз съм против импийчмънта, защото е незаконен. Не можеш да отстраниш от поста някого при положение, че всички зад този процес са още по-корумпирани”, казва Вероника Пратеш, жител на Рио де Жанейро.


„Аз приветствам импийчмънта, защото, ако се докаже лошото административно управление, тя трябва да бъде отстранена, за да се запази демокрацията”, казва Бруна Петит, жител на Рио де Жанейро.


„Въпреки че не подкрепям Работническата партия и правителството на Дилма, не мисля, че импийчмънтът ще разреши проблемите ни. На нейно място ще дойде вицепрезидент, който не е избран от народа”, казва Дъглас Луиз, жител на Рио де Жанейро.


Ако сенаторите действително подкрепят импийчмънта, тя ще бъде отстранена от власт за 6 месеца, а функциите ѝ ще поеме вицепрезидентът Мишел Темер. В случай, че разследването установи, че Русеф е виновна тя ще бъде окончателно свалена от власт.