Преди сезона на мусоните над страната се развихрят изключително жестоки бури

За четири дни в Бангладеш светкавици са убили 65 души. Това става в период, в който страната се намира в сезона на най-силните бури на територията си, предаде Си Ен Ен, цитирана от БГНЕС.

 

"По-голямата част от фаталните случаи са били в части от северните и централните селски райони на Бангладеш, а сред жертвите преобладават селскостопански работници и строители", каза пред Си Ен Ен Реза Ахмед, генерален директор на националната служба за кризисни ситуации.

Още по темата

 

Най-смъртоносният ден е бил четвъртък миналата седмица, когато светкавици са отнели живота на 34 души. В петък броят на жертвите бил 21, седем са в събота и трима в неделя.

 

Между март и юни, преди началото на сезона на мусоните, над Бангладеш се развихрят изключително жестоки бури. До това се стига поради сблъсъка на силен фронт от студен въздух, идващ от Хималаите и насочен на югоизток, и топлият въздух, идващ от Бенгалския залив.

 

Обезлесяването на страната допринася за повишаване на опасността, тъй като фермерите работят на открито и няма дървета, които да привличат светкавиците. Миналата година в Бангладеш от светкавици са били убити 274 души.

 

Около 90% от ударените от светкавица хора оцеляват. Вероятността човек да бъде ударен от светкавица през живота си е изчислена на 1:12 000.