Отговаря треньорът на лекоатлетката и бившия спортен министър

„Това не е първата допинг проба за България. Няма да бъде и последната. И не мисля, че всички трябва да се нахвърлят върху Силвия. Лошото е, че това се случва за пореден път в един и същ спорт”, коментира в студиото на „Събуди се” Петър Стойчев, бивш служебен министър на спорта. Изказването му бе по повод българската състезателка по лека атлетика, която бе хваната с положителна допинг проба.

По темата

„Силвия до момента, когато замина за Олимпиадата в Рио, е проверявана шест пъти. И шестте проби са отрицателни. Тя никога не е приемала забранени субстанции. В подготовката си тя два пъти беше доста болна. И не е пила дори лекарства от страх да не попадне нещо в организма й. лекуваше се с билки. Не мога да разбера какво е станало. Аз гарантирам, че Силвия тръгна за Олимпиадата напълно чиста. И за мен е шок това, което се случи”, коментира за „Събуди се” Румен Ангелов, треньорът на Силвия Дънекова.

„Внезапният допинг контрол се осъществява от Международната федерация. Тя определя топ 8, топ 6 или топ 20 в определените дисциплини и те се тестват регулярно през цялата година. И отделно имаме състезатели, които са в първата стотица, които се тестват избирателно. Преди всеки старт се определя кои позиции ще бъдат тествани. Но това става преди старта, а не след състезанието”, обясни Петър Стойчев.

„Това е Олимпиада и е нормално да има такива неща”, добави той и добави, че големи имена от световното колоездене също имаха такива положителни проби.

„Развива се анализът на допинг пробите. Борбата с допинга е приоритет за Световната организация.  Лошото е, че ние сме хванати”, каза още Петър Стойчев.

Целия разговор гледайте във видеото.