Силите на реда използваха сълзотворен газ, за да изведат политиците от сградата

Безредици в Полша. Полицията използва сила, за да разгони протестиращи, които бяха блокирали парламента. Споровете са породени от действия на управляващата партия, която ограничи достъпа на журналисти в парламента.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТИТЕ ВИЖТЕ ТУК

По темата

Хиляди блокираха изходите на парламента във Варшава и се заканиха да не пуснат депутатите и министрите да си тръгнат. Премиерът Беата Шилдо и стотици народни представители бяха блокирани до късно след полунощ. Недоволството беше предизвикано от действията на управляващите, които опозицията смята за самоволни и незаконни.

Управляващата партия "Право и справедливост" предприе и друг спорен ход. Премести депутатите извън пленарна зала, в по-малко помещение, където да гласуват бюджета за другата година, без опозицията.

"Хора, които не са депутати, вдигаха ръце и гласуваха бюджета на държавата. Преброяването беше пълен хаос и се съмняваме, че имаше кворум", оплака се Елизабета Радишевска, депутат от опозицията.

Управляващите отговориха, че кворум е имало. Гласували са само депутати. И заседанието е било преместено в по-малко помещение, защото депутатите от опозицията са блокирали трибуната в пленарна зала. След 02.00 часа сутринта, когато броят на протестиращите беше намалял, полицията разкъса обсадата и депутатите напуснаха парламента.

Събитията са най-острата конфронтация, откакто "Право и справедливост" дойдоха на власт ореди година. Те са обвинявани от опозицията и Европейския съюз, че се месят в работата на съдебната система и ограничават свободата на словото.

Редактор: