БЧК отваря база за дарения в Хитрино

"В 14:00 часа днес хората ще могат да влязат в Хитрино. Последната цистерна е източена", зяви министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова пред депутати. 

Операцията бе изключително рискова и сложна и беше отлагана през последните дни. 

След като бъде осигурен достъп до селото, в Хитрино ще бъде обособена база на БЧК, за да може даренията да постъпват, оттам да се разпределят към нуждаещите се.

Двама от машинистите с обвинения за трагедията в Хитрино

Екипи на пожарната ще правят замерване в домовете на хората дали няма изтичане на газ и дали е напълно безопасно за хората.

Ще се прави и замерване на почвите в региона, чиито проби ще бъдат готови до месец. От тях ще стане ясно дали земята около Хитрино е годна да бъде обработвана. Ще се вземат проби и от местната река. Засега водата и въздухът са чисти и безопасни за хората от Хитрино. 

Московски: Кука на теглич е пробила цистерна в Хитрино

Припомняме, че в понеделник двамата машинисти, карали влака - Димитър Михнев и Радослав Тодоров, се сдобиха с обвинения за причиняване на смърт по непредпазливост. Те бяха отведени от русенския арест в Шумен. 

По-рано днес екип на NOVA разговаря с Теменужка Митева, която е директор на Центъра за психично здраве. По думите й двамата машинисти са се озовали в Центъра по психично здраве по препоръка на личния лекар, както и че двамата са на лекарства, тъй като имали проблеми със съня. Прокуратурата търсии още виновни за инцидента, отнел живота на 8 души и ранил десетки други. Мярката на двамата машинисти ще се гледа в четвъртък, когато съдът в Шумен ще трябва да реши дали да ги остави за постоянно в ареста. Ако това се случи, те най-вероятно ще бъдат транспортирани до Ловешката психиатрична болница кам затвора там, за дамогат да бъдат диагностицирани и наблюдавани.