
Констатацията е на учени от университета в Маастрихт
Средиземноморската диета понижава риска от ER -негативен рак на гърдата в постменопаузата с 40%. Това установиха учени от Университета в Маастрихт, след като анализирали данните на 6 2000 жени над 20 години.
Този вид рак на гърдата по-често води до летален изход в сравнение с останалите, пише „Дейли мейл“.
Средиземноморската диета включва големи количества плодове и зеленчуци, орехи, бобови растения, зърнени храни, умерено количество риба и зехтин. Диетата ограничава хляба, червеното месо и сладките неща, както и алкохола, който сам по себе си засилва риска от рак на гърдата.
Изследователите са установили, че средиземноморската диета защитава участниците от ER-негативен рак, на гърдата в постменопаузата. Такава зависимост не е установена за ER-позитивния рак на млечните жлези.
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.
Редактор: Красимира Кръстева