Данните бяха оповестени на конференцията на Американската асоциация на анестезиолозите в Бостън

Макар да е широко разпространено мнението, че възрастните хора получават фрактури на бедрената шийка при поледица навън, това най-често се случва в помещения, при това през топлите месеци, съобщи Лайф, цитиран от БТА.

Тези заключения бяха оповестени на ежегодната конференция на Американската асоциация на анестезиолозите в Бостън. 

Кои храни са най-полезни за предпазване от настинка?

Изследването обхванало 544-ма пациенти в болници в Кънектикът. Участниците получили счупвания на бедрената шийка между 2013 г. и 2016 г. Учените се поинтересували в кой месец и къде - в помещение или на улицата, е получена фрактурата. За студено време бил смятан периодът от ноември до април, а за топло време - периодът от май до октомври.

Какво печелим и какво губим от смяната на времето?

Оказало се, че 55 на сто от фрактурите на бедрената шийка са получени през топлите месеци. Особено чести са през месец май - 10,5 на сто от общия им брой, през септември - 10,3 на сто, и октомври - 9,7 на сто. Освен това над 76 на сто от счупванията са получени в помещения. В повечето случаи счупването е в резултат на спъване в нещо, например в килим.

Ананасът може да помогне за облекчаване на артрита (ВИДЕО)

60 на сто от фрактурите в помещения са получени през топлите месеци. Това накарало авторите на изследването да заключат, че поледицата не е значим фактор, свързан с риска от фрактура на бедрената шийка. Главните виновници за паданията извън дома били стълбите и блъсналите пенсионери автомобили.

Счупванията са особено опасни за възрастните, защото често зарастват лошо или изобщо не зарастват. Сред най-сериозните счупвания е това на бедрената шийка, което може да доведе дори до смърт.

Резултатите от изследването са качени на сайта EurekAlert. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.