То беше затворено заради разпространението на вулканичната пепел в района

Международното летище на индонезийския остров Бали вече е отворено, след като беше затворено заради вулкана Агунг. 

Вулканът на остров Бали продължава да изригва (ВИДЕО)

Решението за възобновяване на работата беше взето след спешна среща на летището, на която беше направена оценка на метеорологичните условия, на резултатите от пробите и данните от службата за контрол на въздушното движение и други служби.

Авиокомпания "Сингапур еърлайнс" съобщи, че днес ще поднови полетите между Сингапур и Бали, пише БТА. Австралийската компания "Куонтас еъруейз" каза, че нискотарифното й подразделение "Джетстар" ще извърши утре 16 полета до Австралия, за да превози 3800 блокирани на острова свои клиенти. 

Пепелта от вулкана се е издигнала на височина над 7 километра и се насочваше към летището, което създаваше опасност за полетите. 

Българи в Бали търсят помощ в кризисния щаб (ВИДЕО+СНИМКА)

Хиляди туристи бяха блокирани на остров Бали. Сред тях са и 39 българи. Всички те са в безопасност и са се свързали с кризисния център на посолството ни в Джакарта. Оттам оказват необходимото съдействие на българските граждани, чиито полети са отменени и които желаят да напуснат острова, за да бъдат сънародниците ни пренасочени по алтернативни маршрути на движение.

Посолството припомня на онези наши сънародници на остров Бали, чиято виза за престой е изтекла или изтича, да се обърнат незабавно към индонезийските имиграционни служби. Техният офис се намира на трето ниво на летището в Бали. На същото ниво от днес се местят и бюрата на авиокомпаниите, които изпълняват полети от и до Бали.

Министерството на външните работи и посолството ни в Джакарта настоятелно призовават всички български граждани, които към момента се намират на о. Бали, да се регистрират на сайта на министерството в рубриката „Пътувам за“, като предоставят мобилен телефон, имейл и точен адрес на местопребиваване на остров Бали, което ще улесни оказването на своевременна консулска защита. Желаещите могат да се свържат с Кризисния щаб в Джакарта на телефон: + 62 21 390 4048 или на денонощния дежурен телефон: +62 811 932200.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.