В дипломатическа буря ли попадна българската делегация?

Иран дава политически сигнал, но не смятам, че това нещо трябва да се взима много на сериозно и дълбоко”. Това заяви бившият външен министър Соломон Паси, след като Техеран изненадващо отказа да допусне на своя територия българския правителствен самолет. Машината с премиера Бойко Борисов на борда, няколко министри и Симеон Сакскобургготски, пътуваше за първа официална визита на толкова високо ниво в Саудитска Арабия

"Техеран има история със Запада. Има нови и нови санкции, които Западът налага на иранците, което ги прави нещастни. И в крайна сметка това е полет за Саудитска Арабия, която е големият враг на Иран", коментира Паси. 

Иран с официална позиция за отклоняването на самолета на българския премиер

Той припомни случая от 2011 година, когато самолетът на германския канцлер Ангела Меркел беше спрян от иранските власти и се въртя два часа във въздушното пространство над Турция, преди да успее да отпътува за Индия.

"Иран спря самолета на Меркел и Борисов. Но няма да посмее да спре самолета на Тръмп и Путин", коментира в същото време Паси. 

Междувременно, той изтъкна, че има различни професионални съображения, по които се определя маршрутът на един правителствен полет. По негово мнение този инцидент е най-маловажното във визитата на българския премиер в Саудитска Арабия.

Борисов танцува със сабя в ръка в Рияд (ВИДЕО+СНИМКИ)

Какво трябва да знаем за външната и вътрешната политика на Саудитска Арабия?

Анализатор: Иран явно не одобрява посещението на делегацията ни в Рияд

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.