Снимка: Thinkstock
Досега се смяташе, че това е малцовият процес
Пивоварите от векове спорят какво определя вкуса на бирата - хмелът, водата или маята.
Най-решаващ е ечемикът, категорично заявиха британски и американски учени, съобщи Юрикалърт.
Малко бира за повече креативност
Учените от института „Сейнсбъри” в Норич и американските им колеги са анализирали качествата на бири пет години, като са работили с два вида ечемик. За да докажат, че и почвата се отразява на вкуса на зърното, те са отгледали културите на три места в щата Орегон.
Кой е най-бързият начин за охлаждане на бира? (ВИДЕО)
Досега се смяташе, че определящ за вкуса на бирата е малцовият процес, а не използваното за него зърно.
"Малцовият процес пряко определя по-широките профили на вкуса - дали бирата е светла, блед ейл или черна. Нюансите обаче зависят от използвания ечемик", каза д-р Матю Моску от екипа, пише БТА.
Учени: Бирата е полезна за здравето
За изследването си учените са работили с дегустатори, които са оценили около 150 бири.
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.
Редактор: