Досега се смяташе, че това е малцовият процес

Пивоварите от векове спорят какво определя вкуса на бирата - хмелът, водата или маята.

Най-решаващ е ечемикът, категорично заявиха британски и американски учени, съобщи Юрикалърт.

Малко бира за повече креативност

Учените от института „Сейнсбъри” в Норич и американските им колеги са анализирали качествата на бири пет години, като са работили с два вида ечемик. За да докажат, че и почвата се отразява на вкуса на зърното, те са отгледали културите на три места в щата Орегон.

Кой е най-бързият начин за охлаждане на бира? (ВИДЕО)

Досега се смяташе, че определящ за вкуса на бирата е малцовият процес, а не използваното за него зърно.

"Малцовият процес пряко определя по-широките профили на вкуса - дали бирата е светла, блед ейл или черна. Нюансите обаче зависят от използвания ечемик", каза д-р Матю Моску от екипа, пише БТА. 

Учени: Бирата е полезна за здравето

За изследването си учените са работили с дегустатори, които са оценили около 150 бири. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.

Редактор: