Френският президент е домакин на среща на върха по темата

Трябва много по-силна мобилизация, за да се задържи повишаването на температурите под прага от 2 градуса по Целзий. Това заяви френският президент Еманюел Макрон, който е домакин на среща на върха за климата.

До нея се стигна по искане на Макрон, след решението на Доналд Тръмп да изтегли САЩ от пакта. В Париж е и българският президент Румен Радев.

СРЕЩА ЗА КЛИМАТА: Световният елит обсъжда бъдещето на планетата в Париж

„Ние сме много далеч от целта на Парижкото споразумение за задържане на покачването на температурите под прага от 2 градуса по Целзий и дори ако е възможно до 1,5 градуса. Без една много по-силна мобилизация, без един трус в нашите начини на производство и на развитие, ние няма да успеем", подчерта Макрон в интервю за френския вестник „Монд”, цитирано от БТА.

„Международните ангажименти ни поставят на една траектория от 3,5 градуса по Целзий средно затопляне на планетата", отбеляза той.

Президентът на среща за климата в Париж

„Парижкото споразумение за климата, подписано преди две години във френската столица, бе отслабено от американското решение за излизане от него, обявено от Доналд Тръмп през юни”, отчете Макрон.

„Онова, което ще спаси климата, не са класическите големи дипломатически срещи на върха, това е всекидневната мобилизация, това е по-голямата прозрачност, това е постоянният подтик, това са всички съставни елементи на обществото, взети заедно", обобщи той.

На Земята остава малко до свръхзатопляне

„Ето точно затова бе замислена тази среща на върха днес. Нейната цел е да свържем посланията на възмущение с призива за мобилизация, за конкретни действия. Откакто бе сключено Парижкото споразумение, много въпроси бяха изоставени или изобщо не бяха засегнати", каза Макрон, визирайки срещата на върха за климата в Париж днес.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.