Някои от тях хвърляха бомбички и димки, но бяха отблъснати от полицаи

Няколкостотин демонстранти, поддръжници на опозиционера Михаил Саакашвили, щурмуваха днес Октомврийския дворец в Киев, опитвайки се да проникнат в сградата, където имаше концерт на оркестъра на Глен Милър, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

Някои от тях хвърляха бомбички и димки и бяха отблъснати от полицаи с пожарогасители. 
Преди това на митинг в центъра на украинската столица бившият грузински президент и бивш губернатор на Одеска област Михаил Саакашвили обеща, че няма да води каквито и да било тайни преговори с действащите власти в Украйна.

СБЛЪСЪЦИ В КИЕВ: Арестуваха Михаил Саакашвили, привържениците му го освободиха (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Трябва да им покажете, че сте смели, но също и много, много спокойни. Ще остана до вас докрай", заяви Саакашвили на поддръжниците си пред Октомврийския дворец. 

В Киев днес се състоя трето шествие за импийчмънт на президента Петро Порошенко, организирано от партията на Саакашвили "Движение на новите сили", съобщи ТАСС.

Освободиха Михаил Саакашвили

След като бившият губернатор обяви, че в Октомврийския дворец ще бъде сформиран координационен щаб, участниците в митинга се отправиха към сградата, около която вече беше разгърнат кордон от войници от Националната гвардия. Въпреки предупрежденията на силите на реда, че вътре има деца, протестиращите се опитаха да проникнат в двореца. Възникнаха сблъсъци, при които беше използван сълзотворен газ, пожарогасители и светошумови гранати. 

Октомврийският дворец е културен център, който се превърна в символ на революцията и ключово място в проевропейските бунтове през 2013-2014 г., при които беше свален от власт проруският президент Виктор Янукович, припомня "Ройтерс".

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.