Какво е отново "да се родиш" - този път в истинския живот?

След като властите задържаха двамата родители в Калифорния, които държаха в плен 13-те си деца в семейната им къща, седем от тях поеха първата си глътка въздух на свобода миналата седмица, пише АВС News.

Американци държали 13-те си деца като пленници, оковани с вериги (ВИДЕО)

По-големите от тях - на възраст между 18 и 29 години, бяха изписани в четвъртък от медицинския център, в който бяха настанени, след като полицията ги спаси през януари. Братята и сестрите бяха открити недохранени, на ръба на оцеляването. Някои от тях дори са били държани оковани с вериги за леглата.

Как 13 деца в Калифорния са били държани в плен от родителите си?

Младите хора са взети от адвоката им, който е и техен попечител, от болницата и настанени в селска къща, която сега наричат свой дом.

Изправят пред съда родителите, изтезавали 13-те си деца

ABC News интервюира няколко души, които са прекарали известно време с братята и сестрите. Тяхната вродена интелигентност, съчетана с наивността и пълната липса на каквато и да е лукавост, ги прави очарователни, разказват хората, общували с тях.

Техният адвокат Джак Осбърн описва случващото се като повторното им "раждане" в истинския свят.

"Те искат да бъдат наричани оцелели, а не жертви”, казва Осбърн.

По думите му това е и причината, поради която не се съсредоточават върху гнева, а върху дългия процес на възстановяване.

Повдигнаха обвинения за убийство на родителите на децата, държани в плен

„Те са щастливи, сърдечни и внимателни. Не всичко се върти около тях. Искат да знаят какво става с вас, с мен. Забавно е да си около тях. Изпълнени са с желание за живот”, разказва още Джак Осбърн.

Родителите - Дейвид и Луиз Търпин на 57 и 49 години, са обвинени в изтезание и застрашаване на живота и здравето на децата, казаха властите. Всички деца, с изключение на най-малкото, са били недохранени. Най-голямата дъщеря – на 29 години, е тежала само 37 кг, когато била намерена. ABC News научи от свои източници, че храната, която им е давана, е била замразена.

Родителите бяха арестувани през януари, след като едно от децата – на 17 години, успяло да избяга през прозорец от къщата на ужасите и се обадило на спешния номер 911. Родителите не могли да обяснят пред полицаите защо децата им са държани вързани и защо са в толкова окаяно състояние.

Убиха мъж, оплакал се, че внучките му са заложници на родителите си

Сега седемте братя и сестри, които са свободни, се радват на относително уединение за първи път в живота си, включително на това да спят в собствено легло, казва Осбърн. През първите 24 часа след излизането им от болницата за първи път опитали цитрусови плодове. Те също така направили първия си сладолед в живота, както и мексиканска храна.  

„Харесват почти всякаква храна, стига да е прясна. Харесват плодове, макарони и супа”, допълва Джак Осбърн.

Освен дегустацията на нова храна, доскорошните пленници прекарват времето си като получават различни видове професионална, физическа и психологическа терапия. Те също така гледат филми, тъй като имат да наваксат много. Фаворит засега им е сагата „Междузвездни войни”.

Ще останат ли в ареста родителите, държали децата си в плен?

Предизвикателство пред тях е и да се научат да шофират. Перспективата един ден да управляват автомобил за тях е толкова нова, че момчетата се шегуват, че ще им трябва футболна каска за безопасност.

„Братята и сестрите обаче нямат представа какъв интерес представлява тяхната история”, разказва адвокатът им.

Той добавя, че всички се надяват един ден да водят нормален начин на живот, да имат семейства и кариера. Някои от тях дори мечтаят да станат лекари или медицински сестри.

Децата, държани като заложници, вече са настанени в институции

"Попитаха ме дали могат да бъдат сестри, без да се налага да слагат инжекции и да виждат много кръв”, допълва с усмивка Джак Осбърн.

Но на първо място – неговите клиенти „искат да бъдат независими”.

"Те искат да започнат живот, в който сами да са отговорни за себе си. Това е целта, която искат да постигнат и затова работят усилено в тази посока”, казва Осбърн.

Автор: Десислава Димова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.