Медиците се оплакват от прекалено много административна работа и недостиг на средства

Личните лекари от София отново излязоха на протест. След като в началото на март исканията им не бяха изпълнени, днес медиците излязоха за втори път да покажат недоволството си. Те настояват за по-малко административна работа и по-голямо заплащане. Според лекарите пари може да се осигурят, ако потребителската такса се увеличи от 2,90 лева на 5,10 лева. 

Протестът на джипитата се проведе пред НДК, където в същото време заседават здравните министри от Европейския съюз.

Медиците останаха обидени, че Кирил Ананиев не прие поканата им за среща, очи в очи и снеха доверието си от него.

„Аз лично призовавам да свалим доверието си от този министър. От години не е променена нито една клауза от нашите договори с НЗОК - нито 24 часовото разположение, нито потребителска такса. Само санкции има”, заяви д-р Екатерина Иванова, общопрактикуващ лекар от София.

Личните лекари излязоха на протест

В 08:00 часа сутринта личният лекар д-р Емил Цветков от Благоевград вече приема първия за деня си пациент. Въпреки ранния час опашката е на лице.

„От сутрин до вечер! Опашките както виждате пред кабинета са от 08:00 до 17:00 часа са нон стоп в този вид”, заявява д-р Емил Цветков, общопрактикуващ лекар.

Д-р Цветков има около 4 000 пациенти. За да обслужи част от тях, днес  той няма да се присъедини към протеста на колегите си в столицата, въпреки че ги подкрепя.

„Въвеждането на електронна медицина би трябвало да улесни нашата работа. Не може родители, които са на работа, да се редят за издаване на медицинска бележка на дете от детска градина пред кабинета, понякога чакат по 1 час за издаване на една бележка”, обясни д-р Цветков.

Най-наболелият проблем на общопрактикуващите лекари си остава тежката административна работа, която рефлектира и върху пациентите.

Личните лекари настояват още за увеличение на потребителската такса и обвързването й с минималната работна заплата.

„В края на краищата всеки труд се заплаща, ние не сме социални работници. Лекарският труд трябва да се заплаща. Трябва да има такива групи, които да са освободени, но разликата да се заплаща от съответното министерство”, смята д-р Цветков.

Здравният министър обясни, че ведомството прави всичко възможно, за да облекчи бюрокрацията в медицинските кабинети, но диалог нямало.

„Откровено казано бях много неприятно изненадан, че точно на днешния ден решиха да демонстрират недоволството си. Ние трябва да седнем и да се разберем, а не с протестни декларации”, заяви Кирил Ананиев.

Той уточни още, че някои от предложенията изискват актуализация на бюджета и корекции в редица нормативни актове.

Личните лекари от София предупредиха, че и ако този път исканията им не бъдат удовлетворени, ще се стигне до масови протести в цялата страна.

Репортери: Марина Малашева, Екатерина Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.