Пред американския Конгрес, френският президент подчерта, че споразумението с Техеран трябва да остане в сила

В речта си пред членовете на двете камари на американския Конгрес френският президент Еманюел Макрон каза, че Иран никога не трябва да притежава ядрено оръжие и предложи да се сключи по-амбициозно споразумение по иранската ядрена програма в сравнение с настоящия договор, критикуван от Доналд Тръмп, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Иран отхвърля всяка нова ядрена сделка, предложена от САЩ

"По отношение на Иран нашата цел е ясна. Иран не трябва да притежава никога ядрено оръжие. Не сега. Не след пет години. Не след 10 години. Никога", заяви френският президент пред конгресмените ден след като заяви, че иска да работи с Доналд Тръмп по нов текст на споразумение по иранската ядрена програма.

Пред Конгреса Макрон каза, че настоящата сделка по иранската ядрена програма не е перфектна, но тя трябва да остане в сила, докато не бъде изготвен документ, който да я замени, предадоха Ройтерс и ДПА.

Берлин: Иранското ядрено споразумение не може да бъде предоговаряно

"Истина е да се каже, че това споразумение може би не разсейва всички наши безпокойства и то много важни безпокойства", каза Макрон, визирайки настоящата сделка. "Но ние не трябва да я изоставяме, без да разполагаме с нещо по-съществено вместо нея. Това е моята позиция", допълни той, предаде Ройтерс.

"Онова, което искам да направя и което решихме заедно с вашия президент е, че ние трябва да работим по едно по-изчерпателно споразумение, предлагащо решение на всички безпокойства", каза Макрон. 

Ще бъде ли запазена сделката за ядрената програма на Иран?

Вчера Макрон и Тръмп обещаха да бъдат обмислени по-твърди мерки за възпиране на Иран, но Тръмп не направи никакъв коментар дали САЩ ще останат страна по ядрената сделка от 2015 г., припомня Ройтерс. Той освен това запаши Техеран с ответни мерки, ако рестартира ядрената си програма.

Макрон настоява за нов подход, при който САЩ и Европа да се споразумеят да блокират каквато и да е иранска ядрена дейност до 2025 г. и след това, при който ще се породят условия за намиране на политическо решение за възпиране на Иран в Йемен, Сирия, Ирак и Ливан и за намиране на решение на въпроса с иранската програма за балистични ракети.

ПЪРВА ВИЗИТА: Макрон е на тридневно държавно посещение в САЩ (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Мисля, че ние можем да работим заедно, за да изградим едно изчерпателно споразумение за целия регион, за нашия народ, защото мисля, че то напълно ще разреши нашите безпокойства", каза днес в Конгреса Макрон.

Макрон обаче настоя, че противопоставянето на иранските ядрени амбиции "не трябва никога да ни доведе до война в Близкия изток", предаде ДПА.
"Нека да не бъдем наивни от една страна. Нека да не създаване нови войни от друга страна", предупреди Макрон.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.