Под документа подписите си ще положат външните министри на двете страни - Никос Кодзияс и Никола Димитров

Тази сутрин Европа гледа към Преспанското езеро, където трябва да се подпише споразумението между Атина и Скопие за новото име на Македония.

Алексис Ципрас остава на поста след вота на недоверие

Под документа подписите си ще положат външните министри на Гърция и Македония - Никос Кодзияс и Никола Димитров.

Часове до подписването на споразумението за Република Северна Македония?

Ако споразумението стане факт, ще граничим с Република Северна Македония, а пътят на страната към евроатлантическо бъдеще ще бъде открит. Очаква се на събитието да присъстват премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев.

Екип на NOVA в епицентъра на протестите в Атина

Поканени са още генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, върховният представител на Европейския съюз по външните работи Федерика Могерини. 

СЪДБАТА НА ЦИПРАС: Гръцкият парламент гласува вота на недоверие

Мерките за сигурност в района са засилени - няколко КПП-та и много полиция ще се опитат да предотвратят евентуално напрежение в днешния ден.

Постигнатото споразумение не беше прието еднозначно. И гръцкият, и македонският премиер бяха атакувани от опоненти в своите държави и обвинявани в предателство. През последните дни и в Скопие, и в Атина имаше протести срещу договора. Протести се очакват и днес - в Битоля и в Преспа.  А гръцката църква обяви, че камбаните в Преспа ще бият с траурен звън. 

Репортер: Тоня Димитрова

ВСИЧКО ЗА ПОДПИСАНОТО ИСТОРИЧЕСКО СПОРАЗУМЕНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.