Няма сериозни нарушения, твърдят от Избирателния съвет

Предсрочните президентски и парламентарни избори в Турция са проведени без сериозни нарушения, официалните резултати ще бъдат оповестени след 10-11 дни. Това обяви председателят на Висшия избирателен съвет /ЦИК/ Сади Гювен, цитиран от БГНЕС.

Привържениците на Ердоган празнуваха изборната победа - ГАЛЕРИЯ

„Изборите преминаха в добра атмосфера, не бяха регистрирани много сериозни нарушения. Към момента са обработени 99,91% от бюлетините, след няколко часа ще бъдат 100%. Окончателните резултати ще бъдат обявени след 10-11 дни“, каза той, цитиран от Си Ен Ен-Тюрк.

СНИМКИ ОТ ИЗБОРНИЯ ДЕН В ТУРЦИЯ ВИЖТЕ ТУК

Настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган беше преизбран на своя пост. Той получи 52,5% от гласовете, а неговият основен конкурент от Народно-републиканската партия Мухарем Индже – 30,7%. Намиращият се в затвора лидер на Партията на демократичните народи Селахатин Демирташ е трети с 8,4%, а Мерал Акшенер от „Добрата партия“ – четвърта със 7,3%.

ВОТЪТ В ТУРЦИЯ: Ердоган обяви, че печели нов президентски мандат (ВИДЕО)

„Народният алианс“, съставен от управляващата Партия на справедливостта и развитието и Партията на националистическото действие, получава мнозинство във Великото Национално събрание на Турция /ВНСТ/. При обработени 99,9% от изборните протоколи за коалицията на Ердоган и Девлет Бахчели са гласували 53,6%. Опозиционната Народно-републиканска партия /НРП/ е втора с 22,7%. Бариерата от 10% преминават още две политически сили. Това са прокюрдската Партия на демократичните народи /11,6%/ и Добрата партия /10%/. Останалите партии остават извън бъдещия меджлис. 

Турците в България обаче, са гласували масово срещу Ердоган. Опозиционният кандидат Индже у нас води с повече от 30 на сто пред действащия президент.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.