Това е исторически договор, който предоставя на страната възможността да стане член, коментира той

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг очерта условията, в които Македония ще получи покана за членство в НАТО. Ако референдумът за смяна на името се провали, Столтенберг не вижда, как страната може да бъде поканена за стане член на Алианса.

„Очакваме държавните и правителствени ръководители, да се договорят за преговорите за присъединяване. След това можем да поканим Македония да стане пълноправен член, но само ако договорът е финализиран. Това означава пълна ратификация, както и референдум с положителен вот, ако всичко това се случи аз съм оптимист”, повтори Столтенберг.

Той също заяви, че ако вота за промяна на името не е положителен, то за Македония ще е доста трудно да получи покана за НАТО.

„Ако Бивша Югославска Република Македония прилага и финализира с положителен вот (на референдума) споразумението, НАТО ще покани страната да стане пълноправен член на Алианса. Това е исторически договор, който предоставя на страната възможността да стане член и призовавам хората, да се възползват от тази възможност и да подкрепят договор. Ако не подкрепите договора не виждам как ще е възможно да поканим страната. Това е уникална възможност и трябва да бъде уловена”, заяви Столтенберг.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.