Това стана ясно в Люксембург на съвет на външните министри от общността

Македония и Албания - в очакване да получат конкретна дата за начало на преговорите за присъединяване към Европейския съюз. Надеждите на Тирана обаче може и да бъдат попарени, защото няколко държави вероятно ще ги блокират. Това стана ясно в Люксембург на съвет на външните министри от общността. 

Могерини: ЕС да започне преговори с Македония

Холандският парламент подкрепя Македония, но не Албания. Други страни пък смятат, че е по-добре да не се отваря дума за ново разширяване на Общността до европейските избори догодина, за да не се подхранват популистите.

Според министър Екатерина Захариева все още има шанс за успех до края на месеца.

"Имаме още работа да убедим част от държавите, които са скептични. Така че позицията на Македония е по-силна от тази на Албания. Но ние ще предложим и за двете страни да получим позитивно решение. Ако утре не можем да постигнем съгласие, лидерите на най-високо ниво ще трябва да го адресират отново", коментира тя. 

Заев: България, Македония и Гърция са двигателят на Балканите

"Подкрепа от 4/5 от държавите в ЕС е налице. Всички осъзнават, че сега е изключително важен и критичен момент, който ще предопредели дали процесът и позитивната тенденция, започнала на Балканите, за реформи, помирение и решаване на многогодишни въпроси, няма да спре, ако не се вземе това решение. Не че всявам драматизъм в ситуацията, но всеки трябва да бъде наясно с реалността в региона и за това колко чувствителни въпроси се решиха със смелостта и с очакването да започнат преговори", допълни вицепремиерът.

"Препоръката на Комисията, по която трябва да се произнесат министрите, е да започнат преговори със Скопие и Тирана. Процесът ще се базира на постижения. Надявам се държавите-членки да вземат правилното решение и да отчетат прогреса, който ние видяхме. Само преди десет дни бяхме свидетели на историческо подписване на договарянето на името за Македония и това трябва да бъде оценено", заяви на свой ред Фередика Могерини.

Репортер: Антоанета Николова

Гледайте повече във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.