Доналд Тръмп настоява за увеличаване на разходите за отбрана

Ключова среща на НАТО в Брюксел. Държавните глави на 29-те членки на алианса се събират в белгийската столица.

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп идва с ултиматум към европейските си партньори - да увеличат финасовия си принос в пакта. 

Лидерите в Алианса ще обсъдят още борбата с тероризма и развитието на отношенията между НАТО и Европейския съюз. 

ТРЪМП В ЕВРОПА: Протести и напрежение между традиционни съюзници

Очаква се по време на срещата Македония да получи покана за преговори за присъединяване към Алианса. 

Българската делегация се води от президента Румен Радев.

Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг не скри, че очакванията му са срещата да е доста напрегната. 

"Германия е напълно контролирана от Русия. Те ще получават 60-70% процента от всичката си енергия от руснаците с новия газопровод. Вие ми кажете дали това е правилно. Според мен не е. Мисля, че е много лошо за НАТО и не трябваше да бъде допускано. Трябва да говорим с германците за това и да им кажем", коментира Тръмп.

Европа се бои от "торнадото" Тръмп

Още преди да пристигне в Брюксел американският президент обяви през социалните мрежи, че е време да се поправи неравностойното учатие на европейските партньори в организацията. Съединените щати осигуряват 72% от издръжката на военнополитическия съюз.

“Скъпи президент Тръмп, ценете своите съюзници, Те не са много. САЩ нямат и няма да имат по-добър партньор от ЕС. Ние харчим за отбрана повече от Русия и колкото Китай. Припомнете си това когато се срещнете с Путин в Хелзинки. Добре е да се знае кой ви е стратегически приятел и кой стратегически проблем", заяви на свой ред Доналд Туск, председател Европейския съвет. 
      
“След Brexit 80% от разходите в НАТО ще се покриват от неевропейски страни. Затова искаме европейските партньори да засилят отговорността си, за да избегнем създаването на бариери”, призова Столтенберг. 

Тръмп изригна срещу Германия, Берлин и НАТО му отговориха (ВИДЕО+СНИМКИ)

Очакванията на НАТО и американския президент са държавите-членки да изпълнят поетия през 2014-а година ангажимент да заделят за отбранителни разходи 2% от БВП за отбрана. България вече се приближава до целта с 1,56%. До момента само 3 европейски страни - Великобритания, Гърция и Естония, са изпълнили обещанието. Очаква се догодина още 5 страни да изпълнят изискването. 

Тръмп е третият поред американски президент, настояващ Европа да завиши своя дял и военен капацитет. До ккрая на XX век, когато в Алианса са членували само 15 страни, участието на европейци и америакнци е било равностойно. След разишяването основната тежест пада върху Вашингтон. Освен средства САЩ осигурява и технологии за колективната отбрана.

Репортер: Антоанета Николова 

ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА НА ВЪРХА НАТО - ЕС ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.