"Разговорите преминаха в откровена и делова обстановка", добави руският президент

"Преговорите преминаха в откровена и делова обстановка. Смятам ги за много успешни и много полезни", заяви Путин след преговорите му в Хелзинки с американския му колега Доналд Тръмп, информира "Франс прес", цитирана от БТА. 

Путин заяви, че Студената война е приключила и САЩ и Русия трябва да решават проблемите заедно, предаде ТАСС. 

Тръмп след срещата с Путин: Това е много добро начало за всички (ВИДЕО+СНИМКИ)

"За всички е очевидно, че двустранните отношения преживяват сложен период, обаче тези трудности и тази напрегната обстановка нямат обективни причини. Студената война отдавна приключи, епохата на остро идеологическо противопоставяне на двете страни остана далеч в миналото, обстановката в света кардинално се промени", заяви руският президент. 

"Днес и Русия, и САЩ се сблъскват със съвършено различни предизвикателства - опасно дебалансиране на механизмите на международната сигурност и стабилност, регионалните кризи, разпространяването на терористичната заплаха и трансграничната престъпност, нарастването на проблемите в световната икономика, екологични и други рискове. Справянето с всички тези проблеми е възможно само с обединени усилия", заяви Путин. 

Тръмп и Путин в Хелзинки: Луксозни лимузини и драконовски мерки за сигурност (СНИМКИ)

"Днешните преговори отразиха съвместното ни с президента Тръмп желание да поправим негативната ситуация в двустранните отношения, да набележим първите стъпки по оздравяването им, възстановяване на приемливо равнище на доверие и връщане към сътрудничеството от предишното ниво по всички въпроси от взаимен интерес", каза още руският президент Путин. 

Руската държава не се е месила в американските изборни процеси и е готова да работи в съвместни групи по киберсигурност, заяви Путин. 

Тръмп и Путин се срещнаха на финландска земя (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Президентът Тръмп за пореден път повдигна темата за така наречената "руска намеса" в изборните процеси в САЩ. Наложи ми се да повторя това, което вече съм казвал нееднократно, включително в лични срещи с президента, че руската държава никога не се е месила и не възнамерява да се меси в американските вътрешни дела, включително в изборния процес", заяви Путин. 

Руският президент каза, че "като цяло е доволен" от днешните преговори в Хелзинки. 

"Като цяло сме доволни от първата ни пълномащабна среща. Добре си поговорихме с президента Тръмп и се надявам, че по-добре се разбираме, за което съм му благодарен. Разбира се, остават множество проблеми и не можахме да премахнем всички залежали проблеми, това беше невъзможно, но смятам, че направихме първата важна крачка в тази насока", заяви Путин. 

Тръмп: Обама е знаел за „руска намеса“ в изборите

Руският президент благодари на Финландия за успешно постигнатата работна атмосфера на срещата на върха.

"Благодаря на държавното ръководство на Финландия, на финландския народ, на жителите на Хелзинки за направеното. Знаем, че причинихме много неудобства на жителите на Хелзинки и поднасяме извинения за това", каза Путин. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.