Мярката предизвика гнева на Пекин

Съединените щати наложиха санкции срещу Китай заради покупка на руски изтребители и ракети. Мярката предизвика гнева на Пекин. Вашингтон санкционира Пхенян в рамките на санкциите срещу Русия заради анексирането на Крим.

Мярката последва покупката на 10 руски изтребители и ракетни комплекси S-400. Съединените щати включиха в черния си списък още 33-ма руски граждани и организации.

САЩ наложиха нови мита на китайски стоки

За първи път обаче в случая с Китай се налагат вторични санкции срещу трети страни заради сътрудничество с Русия. Според Кремъл мярката цели да неутрализира Русия като конкурент в световната оръжейна търговия.

"Сътрудничеството между Китай и Русия нито нарушава международното право, нито е насочено срещу трета страна", заяви говорителят на МВнР на Китай.

"Престанахме да се изненадваме на нови американски санкции срещу физически и юридически лица. Тези санкции са проява на безскрупулна конкуренция и смятам, че за пореден път всички се убеждаваме, че доларовата система напълно се дискредитира и доверието в долара рязко спада”, заяви външният министър на Русия Сергей Лавров.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.