Президентът трябва да се извини, категоричен е Цветанов

Първи реакции по искането на БСП за вот на недоверие в сектор "Здравеопазване". Управляващите са категорични - няма основания за недоволство от страна на левицата. БСП обаче събира парламентарната група във вторник, за да обсъди мотивите. 

БСП ще внесе вот на недоверие за здравеопазването

Третият вот, пред който левицата ще постави кабинета, не бил опасен за властта, убедени са управляващите. 

"Най-лесно е да провокираш политическа криза", коментира Цветан Цветанов, председател на парламентарната група на ГЕРБ. 

"Спирам да коментирам господин Цветанов. Вече имах повод да кажа - ще разговаряме и ще отговоряме само на хора, които са прочели “Визия за България”. Когато не си прочел нищо, просто говориш общи приказки, няма смисъл взаимно да си губим времето", категорична беше Корнелия Нинова, лидер на БСП.

Появиха се листовки с искания за оставката на Корнелия Нинова

За да няма говорене напразно, още утре Левицата ще изчисти мотивите по вота и тръгва да търси политическа подкрепа от останалите партии. Нужни са поне 48 подписа.

А задочният спор се разрасна по оста - ДПС и кворумът в зала. Миналата седмица движението осигури нужните  гласове. Но срещу условие- ГЕРБ да изтегли промените в закона за местната власт.  
 
"В петък стана ясно, че без колегите от ДПС няма да има парламент и парламентът ще се разпадне", изтъкна Нинова.  

"Това е поведение на хора, които са загубили реална представа и за политическия живот и за парламента. За БСП това е нормално, защото те сега се запознават с електората си", контрира Цветанов. 

Искри прехвърчаха и по линията управляващи-президентство. Поводът е обръщението на президента Румен Радев с призив за единение на нацията.

Борисов за призива на Радев: Този, който иска да омете ГЕРБ, говори за единение (ВИДЕО)

"Когато правиш подобно предложение, първо трябва да се извиниш за всичко това, което причини през последната една година и половина. Няма как да си всявал разделение и противопоставяне между институциите и сега да кажеш, че искаш единение", коментира на свой ред Цветанов. 

"Има теми от национален консенсус, които не търпят различия - политически и партийни. Една от тях е свързана със сигурността на страната, а втората - със стандарта и начина на живот на българските граждани", заяви Илияна Йотова, вицепрезидент на България. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.