Това заяви върховният комисар за човешките права Мишел Бачелет

Саудитските представители, които може да са замесени в изчезването на саудитския журналист дисидент Джамал Хашоги след влизането му в сградата на консулството на Рияд в Истанбул, да бъдат лишени от имунитет. За това настоява върховният комисар на ООН за човешките права Мишел Бачелет, предаде БТА.

Девет часа претърсваха консулството на Саудитска Арабия в Истанбул

Журналистът е в неизвестност от 2 октомври, след като влязъл в сградата на консулството. Има подозрения, че той може да е убит заради критичните си позиции спрямо властта в Саудитска Арабия. "С оглед тежестта на ситуацията около изчезването на Хашоги смятам, че недосегаемостта или имунитетът на засегнатите обекти и чиновници, предоставян от договори като Виенската конвенция от 1963 г. за консулските отношения, трябва да бъде отнет незабавно", заяви Върховният комисар Бачелет в комюнике.

"Международното право третира както отвличанията, така и извънсъдебните екзекуции като много тежки престъпления, съответно имунитетът не би трябвало да се използва, за да възпрепятства разследването на събитията", добави тя. ООН няма право да разпорежда лишаване от имунитет, но страната домакин, в случая Турция, може да поиска от властите на съответната държава да отнемат имунитета на свой дипломатически представител в случай на тежки нарушения, пояснява АФП.

По нареждане на американския президент Доналд Тръмп в Рияд пристигна държавният секретар на САЩ Марк Помпейо. Той очаква да бъде приет от крал Салман. Помпейо ще се срещне и с престолонаследника принц Мохамед бин Салман. В понеделник, след разговор по телефона с крал Салман, Тръмп предположи, че изчезването на Джамал Хашоги "може да е предизвикано от неконтролируеми обстоятелства". По-късно американски медии съобщиха, че Саудитска Арабия смята да признае, че журналистът е убит при разпит в консулството на Рияд в Истанбул, който се е развил по непредвиден начин.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

Редактор: Елена Димитрова