Вероятността раздялата да е без правила е доста голяма

Ключова среща на върха в Брюксел. Ще се стигне ли до споразумение за Brexit или Европа трябва да се готви за резервен план? Това ще разберем тази нощ, след като главният европейски преговарящ Мишел Барние и британският премиер Тереза Мей се отчетат за състоянието на преговорите пред 28-те.

Вероятността разводът да е без правила е доста голяма. С тези нагласи лидерите на ЕС влизат на работна вечеря, където основното блюдо ще сервира британският премиер Тереза Мей. От нея се очаква да даде нови предложения как да се преодолее препъникамъка с границата на Ирландия.

ЗАДЪНЕНА УЛИЦА: Безизходица при преговорите за Brexit

Въпреки че близо 90% от преговорните въпроси за Brexit са договорени остава спорната тема за ирландската граница. След напускането на Обединеното Кралство Ирландия остава в Общността и границите на Европейския съюз ще се изместят. 

Лондон може да получи допълнително време, но Европа се готви с резервен план, за „Brexit без сделка”.

„Едно отговорно и предвидимо управление изисква да сме готови за всички варианти. Включително Великобритания да напусне без да сме подписали договор за излизането й”, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

„Фактът, че се подготвяме за сценарий без споразумение, не трябва при никакви обстоятелства да ни отклони от усилията да постигнем възможно най-добрият договор за всички страни”, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

България също ще трябва да направи разчети за такъв сценарий. Страната ни цели постигане на Споразумение , което да гарантира правата на гражданите ни, да защити финансовите ни интереси и да запази до края на преходния период съществуващите търговски връзки. 

Перспективата Brexit без споразумение плаши и повечето англичани. Проучване на Евроаброметър показа, че 51% от населението на Острова днес би гласувало за оставане в ЕС.

Премиерът Бойко Борисов още не е пристигнал на работната вечеря, защото се задържа на работната среща на лидерите на ЕНП.

Европейският съвет в четвъртък ще се посвети на друга болна тема, която едва ли ще намери скоро разрешение престоя и репарирането на имигранти.

Съветът ще се произнесе и за въвеждането на нови режими за санкции, които да обхващат страни, компании и лица, отговорни за химически и кибер атаки както и начини да се избегне информационна война на предстоящите европейски избори. Темата стана актуална след руската атака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия.

Информация: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.