Мартин Пенчев и модератор на групата „Шофьори Бургас”

Мартин Пенчев, модератор на групата „Шофьори Бургас”, станал известен като протестъра с руския джип, се оттегля от организацията на протеста в неделя и няма да участва в него. Луксозната машина с руска регистрация, управлявана от него, спря колоната при първото шествие на 27 октомври и образува тапа в отсечка от магистрала  „Тракия”.  В последните дни името на Пенчев започна да се свързва с това на бизнесмена и общински съветник Бенчо Бенчев и със среди, близки до БСП. Това станало причина за решението му.

Бенчо Бенчев беше освободен като зам.-шеф на общинския съвет в Бургас

„Няма как да обясня, няма как да докажа, че протестите и моето участие в тях няма общо с Бенчо Бенчев. Следователно се оттеглям от всякакви протестни действия, организационни, идейни и т.н., за да не навредя на трети лица. Дали третото лице е Бенчо Бенчев, или някой друг няма никакво значение. Когато в моите ръце е съдбата на някой друг е логично аз да дръпна задна и те го знаят. Мисля, че мога да му навредя, защото ме обвързват с него политически. Той  какво е виновен за това, което правя аз или аз какво съм виновен за това каквото прави той”, допълни Пенчев.

Престоят в полицията на Пенчев беше кратък. Той обясни, че повечето от модераторите на групата „Шофьори Бургас” са били привикани за обяснения. Целта е да се информират органите на реда за плановете на протестиращите за протеста в неделя. 

Потвърдиха гаранцията от 50 000 лева за Бенчо Бенчев

„Трябва да сподели намеренията пред полицията и да разберем кой  носи отговорност за този процес. До настоящия момент все още и този лансиран протест няма уведомление, както е по Закона за митингите, събранията и манифестациите”, заяви началникът на Охранителна полиция - Бургас комисар Неделчо Рачев.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.