Протестиращи блокираха основни пътища и граничен пункт

Нова вълна от протести в цялата страна. Основните искания са за оставка на кабинета, по-ниски цени на горивата, без увеличение на застраховка „Гражданската отговорност” и данъците за старите коли. Протестиращи блокираха както основни пътища в страната, така и гранични пунктове.

Стотици хора се събраха в Свиленград. Те изчакаха шествието, което по-рано тръгна от Хасково, но се забави, тъй като полицията ги върна от магистралата и ги пренасочи по стария път. 

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА В СОФИЯ ВИЖТЕ ТУК 

Хората в Хасково заявиха, че протестът е срещу безобразията в страната и искат да живеят нормално. По думите им оставката на Валери Симеонов е малка победа, но протестите ще продължат, защото безобразията не са свършили. Те се заканиха, че няма да спрат да протестират, докато правителството не започне да работи в интерес на обществото.

Шествие в Хасково срещу безобразията в страната (ВИДЕО)

Към София се насочиха няколко автошествия от страната. Паралелно с този на майките на деца с увреждания, се провеждат още два с искане за оставката на правителството и един за свобода на вероизповеданието. 

Протестиращите блокираха за кратко движението на кръстовището на „Орлов мост”. Преди това те се събраха пред сградата на Министерски съвет и пред Народното събрание. 

В социалните мрежи се появи информация, че на входовете на града има жандармерия.

След многолюдното автошествие и блокажа на централната част на Пловдив миналата неделя, днес протестите продължиха, но по-умерено. Част от събралата се автоколона с национални знамена, плакати и патриотични песни тръгна още сутринта към София. Друга част мина през улиците на Пловдив, а пред сградата на общината се събраха около 200 души.

2000 полицаи охраняват протестите в цялата страна (ВИДЕО)

Протест с автошествие се провежда и в Бургас. Събраха се стотици автомобили, които се насочиха към автомагистрала „Тракия” и я блокираха. По този начин те изказаха недоволството си срещу високите цени на горивата и данъчната политика. Те искат и оставка на правителството. Бургазлии са категорични, че оставката на Валери Симеонов и поевтиняването с минимални стойности на горивата не ги удовлетворява. По-късно напрежението се покачи и се стигна до сблъсък между протестиращи и жандармерията. 

ОЩЕ СНИМКИ НА БЛОКАДАТА ВИЖТЕ ТУК

Над 1000 протестиращи в Ямбол  се разделиха, за да блокират движението по международния път ГКПП „Лесово” и по автомагистрала Тракия в района на село Кабиле.

Стотици автомобили  блокираха  международния път I-7 близо до разклона за село Тенево, като се  образува колона от десетки товарни автомобили.

Друга група протестиращи блокира пътя на автомагистрала Тракия в района на  село  Кабиле за повече от час. И на двете места до транспортен хаос и напрежение не се стигна заради създадената организация  и съгласуването на действията на протестиращите с полицията. По време на протестите гражданите  за  пореден път изразиха недоволството си от ниския стандарт на живот в страната.

Масов протест и блокада на път в Разлог. Освен че споделят общото недоволство, местните хора се вдигнаха и заради високата цена на водата в региона. Протестиращите затвориха пътя Симитли-Банско-Гоце Делчев. Стигна се до напрежение между протестиращи и полицаи. Второстепенният път е затворен за движение и от двете страни - както към Банско, така и към Благоевград и София. 

Жители на Петрич блокираха за кратко движението на ГКПП "Кулата - Промахон". След това движението беше освободено, но протестът, който е срещу социалната несправедливост в България, все още не е приключил. 

Шествия и блокади из страната с искане за оставка на кабинета (ВИДЕО)

Протести и в Северозападна България. Сред кратко автошествие из улиците на Монтана жителите блокираха една от бензиностанциите в града. Те се насочиха към главен път Е-79, където не се очаква да блокират движението. След това жителите на Берковица, Вършец и Монтана се очаква да блокират прохода „Петрохан”. И тази седмица те протестират заради високата цена на горивата и живота в Северозапада.

Близо 300 души се включиха в Русе в протестно шествие срещу лошите условия на живот в България. Протестиращите искат оставката на правителството и провеждането на избори.

Според тях управляващите не правят нищо за подобряване на благосъстоянието на хората, за вдигането на пенсиите и заплатите и свалянето на данъците.

Конкретно за Русе, те настояват да не се допусне изгаряне на отпадъци от ТЕЦ-а, за което започват да събират подписка.

Хората се събраха на "Вазата" в Парка на младежта и с трибагреници, скандирайки "оставка" и "мафия", минаха по главната улица "Александровска" и стигнаха пред сградата на Община Русе.

Организаторите предупреждават, че ако исканията им не бъдат чути, през следващата седмица ще блокират пътя Русе-Бяла, а по-следващата - Русе-Варна. 

За сигурността се грижат общо 2000 полицаи в цялата страна. В столицата те ще са 1000. От МВР не могат да дадат точна статистика колко точно са протестите в национален мащаб, тъй като имало и такива, които се организират през социалните мрежи без знанието на полицията и общинските власти.

Репортери: Десислава Георгиева, Димитър Иванов, Цеца Алексова, Антон Чавдаров, Биляна Борисова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.