От пролетта българите ще минават бързо по летищата в Европа без проверка на документи

До края на мандата на комисията “Юнкер” България ще бъде приета в Шенгенското споразумение, но само по въздух, съобщи “24 часа”, като се позовава на високопоставени източници в Брюксел.

Цветанов в Париж: Изпълнили сме всички технически критерии за Шенген

Вестникът припомня, че през май са изборите за Европейския парламент. Добрата новина вече била намекната пред премиера Бойко Борисов и пред шефа на комисията по сигурност в Народното събрание Цветан Цветанов. В рамките на конгреса на ЕНП в Хелзинки лидерът на депутатите от ГЕРБ и зам.-шеф на партията направи важни двустранни срещи, включително с германския вътрешен министър Хорст Зеехофер.

Борисов: България взе своите мерки за границите и гарантира сигурността

След приемането ни в Шенген по въздух паспортните проверки по летищата за българи ще се премахнат, а пътници от и за София вече няма да минават през граничен контрол, на летищата в Европа ще се отива директно до лентите за багажа. България няма да бъде в сухопътния Шенген заради мигрантския натиск. Ние сме външна граница на ЕС и, ако влезем в сухопътния Шенген, мигрантите, веднъж влезли, ще отиват без паспортен контрол навсякъде из Европа.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.