130 гласуваха "за", 46 - "против"

Окончателно - данъкът върху старите коли се вдига. Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху Закона за корпоративното подоходно облагане и така на практика потвърдиха вдигането на налога. С колко точно ще решават кметовете.

ОТХВЪРЛЕНО ВЕТО: По-високият налог за старите автомобили остава

Окончателно беше приет и лимит от 5000 лева обезщетение за широкия кръг роднини на загинали в катастрофи. Депутатите гласуваха таван на обезщетенията за роднините на починали при пътни инциденти след решение на Върховния съд. От лятото, когато то беше обявено, досега исковете към застрахователите са скочили със 100 млн. лв. Управляващите обясниха, че за да платят пари на бабите, дядовците и внуците на загинали, застрахователите трябва извадят пари от резерва си.

От ГЕРБ обясниха, че таванът от 5000 лв. е временна мярка, докато се изработи методика за обезщетенията от КФН, здравното и социалното министерства.

„Ако отхвърлите таванът на широкия кръг до 5000 лв., гарантирам ви, че до края на годината ще имаме увеличение на "Гражданката отговорност" минимум двойно”, заяви Менда Стоянова от ГЕРБ. 

НС реши: Таван до 5000 лв. обезщетение при смърт на пътя за далечни роднини

Тезата на ГЕРБ допълниха и от ДПС, обяснявайки, че парламентът е принуден да се занимава с горещия картоф, който КФН им е прехвърлила.

При гласуването на поправката в залата депутатите на „Атака” се въздържаха. Мнозинството отхвърли ветото на президента и потвърди, че от догодина собствениците на стари автомобили ще плащат по-висок данък.

От парите в хазната политическият спор рязко зави към тезата доколко конструктивно е поведението на президента. Ветото на президента подкрепиха БСП и ДПС, които обясниха, че данъкът трябва да е съизмерим с имуществото на гражданите. Какъв ще е размерът на налога ще решават кметовете по места.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.