15-годишното момче загина в опит да си направи ефектна снимка

Водолази откриха тялото на 15-годишното момче, което потъна във вторник в замръзнал водоем край пловдивското село Марково.

Издирвателната акция беше подновена в сряда сутрин. Трима водолази и шестима пожарникари се включиха в търсенето на потъналото момче. За да влязат в замръзналия водоем, се наложи да разбиват дебелите ледени блокове.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО ВИЖТЕ ТУК

„Трудността първо е температурата, второто е опасността за екипировката - може да замръзне дихателният апарат. Третото е ледът, защото не може да си изплува навсякъде”, заяви Димитър Бришимов, началник на Спасителен отряд при ПБЗН-Пловдив.

Според спасителите момчето не е имало големи шансове да изплува от леда.

„Ако е загубило отвора, в който е попаднало - никакъв шанс”, коментира Бришимов.

„Правило е опити да излезе. Поне децата разправяха, че дълго време се е опитвал да излезе от водата, качвайки се на леда, но ледът просто се е цепел и е нямало опора. Бил е здраво момче, жилаво, по описанието на неговите приятели”, разказа Пламен Кабаков, кмет на село Марково.

Другата грешка според спасителите е, че децата, които са били с 15-годишното момче, са се обадили за помощ първо на свой роднина, а не веднага на тел.112.

„Дядото се е опитвал да му помогне с въдица, да се хване за нея, за да излезе. За съжаление ненавременното подаване на сигнал към 112 е допринесло за трагичния инцидент”, обясни още кметът Кабаков.

15-годишното момче от село Първенец, заедно с още двама свои връстници от същото село, решили във вторник следобед да се разходят до язовира и да се пързалят върху леда на замръзналия водоем.

„Обясниха, че са дошли да се разходят и да си правят селфита на леда. В интернет пространството има доста клипове, доста неща, които са на екстремна тема и може би тийнейджърите по този начин показват своите способности”, коментира Кабаков.

Малко преди 10.00 часа тялото на 15-годишното момче беше извадено от замръзналия водоем.

Язовирът е общинска собственост и не се охранява. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.