Италиански медии определят кризата като безпрецедентна в историята на ЕС

Европейската комисия определи напрежението между Франция и Италия, като двустранен проблем. Вчера Франция отзова посланика си от Рим. Това стана след срещата на италианския вицепремиер Луиджи ди Майо с демонстрантите от движението "жълти жилетки".

Двама от най-високопоставените представители на европарламента, обаче, заеха позиция срещу Франция. Председателят на Европарламента Антонио Таяни нарече Италия "изолирана" в дипломатическото напрежение с Франция, а председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер се обърна към правителството в Рим с думите: "Спрете да се оплаквате от Париж, от Брюксел или от Берлин за икономическите си проблеми, поемете отговорност." Италиански медии определят кризата като безпрецедентна в историята на Европейския съюз, в близките години няма случай една страна-членка да отзове посланик в друга.

"Разбира се, става въпрос за лошо намерение за намеса, неприятелски действия, идващи от хора, които би трябвало да са лидери и да поставят като приоритет интереса на италианския народ. Не разбирам как този интерес се защитава с факта, че член на италианското правителство се среща с някой, който призовава за гражданска война във Франция", каза Натали Лоазо - министър по европейските въпроси на Франция.

"Фактът, че вицепремиерът и лидер на една политическа сила с мнозинство в Италия се среща с представители на опозиционна политическа сила във Франция не е странен и това не цели да се оказва натиск върху френското правителство", заяви Данило Тонинели - министър на транспорта на Италия. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.