Те твърдят, че са били подложени на полицейско насилие във Франция

1 000  френски "жълти жилетки" протестираха срещу насилието, на което твърдят, че са подложени от силите на реда във Франция, предаде  БТА, цитирайки информация от  Франс прес.

Демонстрантите се събраха на Площада на нациите, който се намира срещу европейската централа на ООН - Двореца на нациите в Женева.

Те бяха заобиколени от хора с оранжеви жилетки, грижещи се за сигурността, под зоркото око на дискретно присъстващите женевски полицаи, които стояха настрана.

"Жълтите жилетки" в Париж с шествие в подкрепа на пострадалите при демонстрациите (СНИМКИ)

Направо на площада, сред френски и местни знамена, бяха организирани дискусионни групи. Плакати осъждаха "диктатурата" във Франция и използването от полицията на произведени в Швейцария специални пушки ЛБД40 (LBD40) с отбранителни муниции, Именно с такива бяха ранени множество демонстранти по време на протестите.

Повечето участници в проявата бяха дошли от пограничните френски департаменти.

Обаче  не им беше разрешено да навлизат в зоната на Двореца на нациите. Според информационната агенция АТС обаче, малка делегация начело с френския адвокат Фарид Фариси е била приета във Върховния комисариат на ООН по правата на човека на брега на Женевското езеро.

Демонстрацията приключи спокойно в определения от общинските власти час и "жълтите жилетки" се качиха в автобусите, с които пристигнаха.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.