Номинирани филми с българска технология за визуални ефекти

Български софтуер е използван за визуалните ефекти в три от номинираните филми тази година.

„Игра на тронове”, „Капитан Америка”, „Черната пантера”… дори и най-смелите фантазии оживяват върху филмова лента. Не и без помощта на Владимир Койлазов и Петър Митев.

СНИМКИ ОТ ЧЕРВЕНИЯ КИЛИМ НА 91-ВИТЕ "ОСКАРИ" ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА ТУК 

Всичко започва в България от началото на прехода. Без интернет, без много пари, само с книги. Общият им път започва от студентската скамейка, преди малко повече от 20 години. И успехите не закъсняват. Днес софтуерът им се използва в архитектурните фирми по цял свят, в каталозите на най-големите мебелни къщи и автомобилни производители, както и в над 100 холивудски продукции.

„Ние сме технологична компания, ние пишем софтуер, който е фокусиран върху компютърната графика. И той е в основата на това артистите, които на практика създават героите, да използват нашите технологии да ги визуализират максимално добре, да ги представят по начина, по който те ги виждат”, обяснява Петър Митев.

ВСИЧКО ЗА "ОСКАРИТЕ" ЧЕТЕТЕ ТУК

„На много места във филмите се налага истинският герой да се замени с компютърна графика и там обикновено се намесваме ние”, обяснява Владимир Койлазов.

„В „Черната пантера” има няколко места, където е използван нашият софтуер. Едното място е самата Уаканда – широките планове, където се вижда самият град, когато прелитат над него. Другият момент е на финала, когато се бият двамата – главният герой и неговият враг, които са братя. И понеже са с костюми, не им се виждат лицата и целият бой се прави в една футуристична среда и там е много по-лесно да се направи цялата среда компютърно”, обяснява Владимир Койлазов.

С днешна дата, визуалните ефекти съвсем не се използват само във филмите със супергерои.

„Хората обикновено си представят хвърчащи герои, космически кораби, взривове, всякакви нереалистични неща, където хората някак си са възприели, че това е компютърна графика. А всъщност не подозират, че голяма част от филмите, където виждат просто сгради, просто улица, просто коли, това не е истинско, не е реално. Тези специални ефекти, основната им цел е да не бъдат забелязани, да не направят впечатление. И това означава, че са се приели от хората естествено и те са подменили една реалност с друга”, коментира Петър Митев. „Според мен има доста такива хора, които намират визуалните ефекти за убиец на истинското кино”.

„Хора, които примерно биха казали, че, да речем, Чарли Чаплин е старото кино, което класиката, където героят, историята, са толкова човешки и толкова се свързват с тях, но всъщност Чарли Чаплин е един от първите хора, които използват визуални ефекти. Просто визуалните ефекти са били на друго ниво. И те са били на практика парчета стъкло, върху които се е рисувало”, обясни още Петър Митев.

За да бъдат в крак с конкуренцията, а и за забавление, Владо и Петър събират екипа си всеки петък на филмова вечер.

„Аз лично харесвам филмите, които имат някаква силна история. Доказателство, че добрият сюжет и технологиите могат да съжителстват спокойно в един и същи филм е „Форест Гъмп”, който, може би ще се изненадате, през 1995 г. печели „Оскар” именно в категорията за специални ефекти през 95-та”, обясни Митев.

„Където главният герой се ръкостиска с бивши президенти на Америка, човек би се досетил, че вероятно, не бидейки сред живите, човек би се досетил, че това са специални ефекти. Това е един от любимите ми примери как историята и всичко останало, което се случва в тази продукция и историята на героя всъщност са по-важни, отколкото са специалните ефекти”, обясни Митев.

С днешна дата, почти няма филм без специални ефекти, а ленти, в които е използвана тяхната технология, неведнъж са били номинирани за „Оскар”. „Аватар” и Хюго печелят златната статуетка. Не закъснява и още едно голямо признание

„Технологичният „Оскар” е мнение на група хора, които са решили да признаят нашата работа. Работата си продължава, това, че „Оскарът” се е появил не означава, че нашият софтуер изведнъж е станал без проблеми. Помогна от гледна точка на това, че все пак е добре да получиш някакво признание. Постави ни на едно малко по-друго място в картата на софтуера за компютърна графика. Но по никакъв начин не ни е улеснил самата работа, която все пак трябва да се върши”, заяви Владимир Койлазов.

Владо и Петър очакват с интерес церемонията тази вечер, защото три от номинираните филми са направени с помощта на тяхната технология – „Черната пантера” е номиниран  за най-добър филм. Конкуренцията в категорията за специални ефекти също е жестока – там българският софтуер е използван във филмите „Отмъстителите” и „Играч първи: приготви се”.

„Аз не вярвам във върховете, аз вярвам в пътя. А по пътя – колкото по-нависоко се целиш, толкова по-високо ще се качваш”, заявява Митов.

„Много проби и грешки имаше по пътя. Това е важното, че може да не успееш от първия път, може и да не успееш от втория, но от петия и шестия може да ти се получи”, коментира Владимир Койлазов.

Следващата стъпка по пътя е да предадат наученото нататък. За втора поредна година организират в София форум с най-големите световни имена в своята област.

КОЙ ФИЛМ, СПОРЕД ВАС, ЩЕ ГРАБНЕ "ОСКАР"? ГЛАСУВАЙТЕ В АНКЕТАТА НИ ТУК

Най-дългоочакваното и бляскаво събитие във филмовите среди – връчването на наградите "Оскар" за 2019 г., ще бъде предавано директно в ефира на KINO NOVA на 24 февруари 2019 г. след полунощ. Филмовият канал ще излъчва церемонията ексклузивно за България през следващите 3 години. Кои ще са отличените от Американската академия за киноизкуство този път – предстои да разберем съвсем скоро. Освен да станат свидетели на церемонията по KINO NOVA, зрителите ще могат да проследят най-интересните моменти от подготовката с ексклузивни интервюта и репортажи по NOVA. Специалното студио започва в 22.45 ч. по NOVA и продължава от 23.30 ч. по KINO NOVA.

Деветото издание на "Треска за Оскари", превърнала се в емблема на KINO NOVA, ще допълни звездната кино мания. Повече филмови изненади от всякога очакват най-запалените фенове в праймтайма на филмовия канал. От 28 януари кампанията поднася подбрана селекция от премиерни заглавия и абсолютни хитове. 28 вечери с 2 Oскарови филма. И един грандиозен финал на живо. Най-престижната церемония – Наградите "Оскар". Избери "Треска за Оскари“ по KINO NOVA.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.